Mästarna försvarade guldet – Linköping besegrade Färjestad i eSHL-finalen

13 juni 2021 13:30

De regerande mästarna Linköping försvarade under lördagen sitt eSHL-guld genom att vinna finalserien mot Färjestad BK. Laget gick segrande ur tre raka 2-1-matcher och kammade därmed hem ytterligare en eSHL-titel, samt en prissumma på 66 000 kronor.

✓ Den andra säsongen av eSHL är avslutad. Nedan följer en summering av gårdagens finalserie.

Linköping HC – Färjestad BK 2-1
Färjestad BK – Linköping HC 1-2 (ÖT)

Linköpings Casper ”lCappel” Lundgren och Edvin ”Thunboorg” Thunborg samt Färjestads Johan ”Lehmannens” Lehmann och Hampus ”l-Furyan-l” Duvefelt fanns på plats i eSHL-studion med övriga spelare från båda lag med i sändningen via videolänk.

Speciell inramning för en serie speciella matcher – och visst bjöd LHC och FBK på underhållning som heter duga i denna final.

Färjestad fick en drömstart när man, redan dryga minuten in på Match 1, spräckte Thunborgs elva perioder långa svit utan insläppt mål när Duvefelt sköt ett skott som backkollegan Lehmann vispade in framför mål. Färjestads 1-0 stod sig fram till 6:35 återstod av tredje perioden då Lundgren styrde in 1-1 bakom en i övrigt utmärkt Johan ”McSavid” Rundqvist. Med blott 2:22 kvar att spela av perioden studsade pucken sedan fram till Paul ”PleeMaker” Arontie som iskallt placerade in 2-1 på sin backhand. FBK jagade sedan desperat kvittering, utan framgång.

I Match 2 var det istället Linköping som tog ledningen när Aleksi ”loimmu” Loimuvirta direktsköt in 1-0 från sin högerbacksplats i slutet av den första perioden. Återigen skulle en kvittering komma, men återigen dröjde den till tredje perioden. Med 9:12 kvar att spela fann sig Lehmann ännu en gång framför mål och ännu en gång lyckades han vispa in pucken efter ett passningsförsök från Anton ”antoniomannen_” Svensander – kvitterat 1-1 och backens andra mål i finalserien. Matchen gick till övertid där Lundgren, med 5:22 kvar att spela, bjöd på en läcker individuell prestation där han backade sig in framför mål för att sedan lirka in pucken mellan Rundqvists benskydd.

Med ryggarna mot väggen gav sedan Färjestad allt i Match 3 och tog också ledningen med 1-0 efter ett tungt slagskott från Duvefelt på blålinjen, men Linköpings mästerskapsrutin tog överhanden och laget kunde kvittera genom ett slagskott från snäv vinkel signerat Arontie. I tredje perioden vräkte sig sedan Loimuvirta fram och vinklade in 2-1 efter fem minuter; backens åttonde mål och 15:e poäng i slutspelet. Färjestad jagade kvittering, tog ut Rundqvist i slutminuten och tryckte på – men kom inte närmare än ett stolpskott i slutsekunderna.

3-0 i matcher till Linköping (2-1, 2-1 ÖT, 2-1) och ännu en eSHL-titel bärgad för de vita lejonen.

– Det får ändå anses godkänt, sade Thunborg med glimten i ögat när eSHL:s programledare efteråt ställde frågan hur laget såg på sin insats den här säsongen.

– Mycket väl godkänt, det här har ju varit vårt mål hela tiden, fyllde Lundgren i och passade även på att hylla sin målvakt:

– Han (Thunborg) var den stora faktorn till att vi kunde ta hem denna serie i tre matcher. Han hade vaknat på rätt sida och stängde igen helt.

En något mer dämpad Färjestad-duo fick sedan ta plats i studion:

– Linköping ska ha all heder. Även om det kan se ut som att vissa lägen kanske studsar fram på ett benskydd eller skridsko så handlar det om att de skapar lägena och tar sig till rätt plats. De är de bästa på det de gör, sade Duvefelt.

– Det har varit en ära att få ha på sig de grön-vita tröjorna den här säsongen. Det känns kul att vi kunde ta oss så här långt och synd att vi inte kunde gå hela vägen här gången, avslutade Lehmann.

Nu tar eSHL uppehåll, för mer information om nästa säsong fortsätt följa ligan via webben och sociala medier.