Finalisterna är klara – Linköping och Färjestad gör upp om eSHL-guldet

8 juni 2021 11:30

Ytterligare en dramatisk slutspelskväll i eSHL avslutad, ytterligare två lag utslagna. Linköping visade sig bli för mycket även för HV71. De regerande mästarna tog sig till final i tre raka matcher – utan att släppa in ett enda mål. I den andra semifinalen bjöd Färjestad och Växjö på stor underhållning, men i slutändan var det FBK som drog det längsta strået.

✓ eSHL-semifinalerna är avslutade. Nedan följer en summering av gårdagens två matchserier.

Linköping HC – HV71 1-0
HV71 – Linköping HC 0-4
Linköping HC – HV71 5-0

Mycket har gjorts kring Linköpings beslut att flytta upp lagets uttalade förstamålvakt Casper ”lCappel” Lundgren på forward och ge förstaspaden till Edvin ”Thunboorg” Thunborg. Flytten, som skedde i samband med att en av LHC:s tidigare startspelare valde att lämna klubben under pågående säsong, har varit ett av få frågetecken under en i övrigt dominant säsong från de regerande mästarna.

I semifinalen mot HV71 såg såväl Lundgren som Thunborg till att tysta eventuella tvivlare. Med råge. I Match 1 i serien var det Lundgren som gjorde matchens enda mål och Thunborg som höll nollan.

I Match 2 var Lundgren och Erik ”ENCEKI” Tammenpää tongivande bland lagets utespelare med tre poäng (1+2) vardera. Thunborg? Jo, han noterade kvällens andra nolla.

För att inte tala om Match 3 där Lundgren återigen blev poängbäst bland forwards med sina fyra poäng (2+2) på lagets fem mål. Thunborg passade samtidigt på att förlänga sin imponerande svit utan insläppt mål till 180 (!) virtuella minuter. Med sin insats i serien kliver LHC-keepern upp i topp i slutspelets målvaktsliga sett till räddningsprocent (90,6%), insläppta mål per match (1,00) och nollor (3).

LHC-backen Aleksi ”loimmu” Loimuvirta noterade två mål under serien och har nu gjort otroliga sex mål (och fem assist) på sex matcher i årets eSHL-slutspel.

För HV71:s del innebar serien ett abrupt avslut på en i övrigt imponerande säsong där laget, trots betydande förändringar i laguppställningen under säsongens gång, krigade sig till en fjärdeplats i tabellen och slog ut Djurgården i en dramatisk kvartsfinal.

För Linköping innebär semifinalsegern en andra raka final i eSHL-sammanhang och en chans att försvara sin titel. En final där de alltså ställs mot…

Färjestad BK – Växjö Lakers 2-1 (ÖT)
Växjö Lakers – Färjestad BK 3-0
Färjestad BK – Växjö Lakers 4-2
Växjö Lakers – Färjestad BK 1-2 (ÖT)

Serietvåan mot serietrean, två offensivt skickliga lag med både försvars- och målvaktsspel att backa upp anfallet – som upplagt för en dramatisk slutspelsserie. Och det var precis vad Färjestad och Växjö bjöd på under måndagskvällen.

Lakers tog kommandot i Match 1 och tog också ledningen när Samuel ”EDHOLMEN3” Edholm dunkade iväg ett blixtsnabbt slagskottspass över hela banan som Henrik ”eken45jr” Eklund skickligt fiskade upp och lirkade in bakom Johan ”McSavid” Rundqvist i FBK-målet. 0-1 stod sig i princip matchen ut, men i slutminuten av period tre hittade Hampus ”l-Furyan-l” Duvefelt över till backkollegan Johan ”Lehmannens” Lehmann som skickade in kvitteringen mellan benskydden på en i övrigt utmärkt Erik ”MrAllsvenskan” Rotsenius. På övertid klev sedan FBK:s specielle målskytt Andreas ”Affelj-” Ljungberg fram och skickade in det matchvinnande målet.

I Match 2 klev ett uppretat Lakers ut och körde över FBK med 3-0. Lagets forwardstrio Eklund (1+1), Fredrik ”Kattenj” Jansson (0+2) och Adam ”Dzouvi_” Mensik (2+0) visade vägen med två poäng vardera, där Menziks 2-0-mål – med en fint mellan egna ben – tar priset som matchens läckraste.

Inför Match 3 genomförde FBK ett antal taktiska förändringar. Förändringar som fick omedelbart resultat i form av en 4-0-ledning redan i första perioden. Noterbart är att FBK:s Ljungberg noterade poäng på alla målen (1+3). Ett hårt forecheckande Lakers tog sedan över matchen mer och mer – men kom inte närmare än att reducera till 4-2.

I Match 4, i ledning 2-1 i matcher och med möjlighet att avgöra serien gav Anton ”antoniomannen_” Svensander FBK bästa möjliga start när han, läckert framspelad av Christoffer ”l-Mallen-l” Berntsson, skyfflade in 1-0 på backhand i andra perioden. Lakers vägrade dock vika ner sig och i tredje perioden kunde Mensik kvittera till 1-1 och ta matchen till övertid. Väl där skrinnade FBK:s högerback Lehmann upp pucken genom mittzon, kroppsfintade sig in i anfallszon, snurrade bort en attackerande Lakers-spelare och serverade Svensander som rakade in pucken på bortre stolpen – hans andra mål i matchen.

3-1 i matcher till Färjestad som alltså följer upp förra säsongens semifinalförlust med att denna gång ta sig till eSHL-final.

Även Växjö tar kliv framåt i eSHL. Förra säsongen slutade i kvartsfinal, årets i semifinal. Nästa…?

eSHL-finalen mellan Linköping och Färjestad går av stapeln nu på lördag den 12 juni. Detaljer kring sändningen av matcherna kommuniceras inom kort.

För mer info – håll utkik i eSHL:s sociala medier:
Twitter: @eSHLse
Instagram: eshl_se