Hartmann ledde Timrå till säsongens första seger – Rögle kungar av Skåne

29 januari 2022 19:01

I femte omgången av eSHL tog såväl Skellefteå som Timrå sina första segrar för säsongen genom att dela på poängen i studiomötet sinsemellan. Timrås upphaussade SHL-nyförvärv Sebastian ”Brunker94” Hartmann presenterade sig direkt och ledde laget till seger. Dessutom sänkte Rögle Malmö och visade vilka som bestämmer i Skåne.

Timrå IK – Skellefteå AIK 3-1 / 1-4
Timrås esportlag kom till spel med en av klubbens SHL-spelare, Sebastian Hartmann, i truppen. Nyförvärvet Hartmann, som spelat mycket NHL men aldrig tävlat i disciplinen tidigare, fick inför matchen frågan av SHL.se om han var frälsaren Timrå behövde i och med lagets sistaplats i tabellen:

– Svårt att säga, haha, sade Hartmann. Jag ska komma in och bjuda på det jag kan. Sedan vet jag inte hur bra de andra lagen är. Det hade varit kul att gå in på vinnarspåret direkt. Och visst var det vad Timrå gjorde. Genom att Hartmann bjöd på det han kunde. Halvvägs in på första perioden rakade SHL-forwarden in 1-0 från nära målburen. Och han var inte nöjd där.

1-0 stod sig till tredje perioden, innan Gabriel ”D4nzk80” Pedersen kunde öka på till 2-0. Framspelad av? Just det, Sebastian ”Brunker94” Hartmann. SAIK reducerade visserligen med drygt fem minuter kvar genom Josef "ltokfanl" Åberg, men Hartmann höll sig framme igen och fastställde slutresultatet till 3-1 på friläge med sekunder kvar att spela – Timrås första seger (och poäng!) på säsongen.

I returen visade dock ett uppretat Skellefteå var skåpet skulle stå och kunde, mycket tack vare tre poäng vardera från Max ”LaxenHD” Söderström (2+1) och Åberg (1+2), ta hem sin första seger för säsongen via slutresultatet 4-1.

Hartmann noterade en assist på Timrås enda mål i match två och slutade således kvällen med poäng (2+2) på alla lagets mål i dubbelmötet.

Malmö Redhawks – Rögle BK 1-4 / 1-2
Malmö kom till spel som obesegrade serieledare och hade sannolikt all avsikt att behålla den positionen genom Skånederbyt mot Rögle. Men RBK ville annat. Anförda av spelskicklige backen Aaro ”xDoumi” Ruuhinen tog Rögle kommandot av matchen. Ruuhinen själv satte 1-0 i första perioden och innan Redhawks egentligen hunnit förstå vad som hänt, hade Rögle gjort 2-0 och sedan även 3-0 och 4-0 i andra perioden. Ett chockat Malmö hade inget svar mot Rögles matchplan och inkasserade säsongens första förlust med slutsiffrorna 4-1.

Andra matchen blev betydligt tätare, men Rögle tog återigen ledningen – denna gång genom Melvin "Melguss" Gustafsson, fint framspelad av Ruuhinen. Malmö rev och slet och klöste sig långsamt till ett spelövertag, men RBKs försvar och målvakten Christian ”FIGHTLOCK3” Schubert höll tätt. I tredje perioden kunde Redhawks till sist kvittera till 1-1 med drygt sju minuter kvar att spela, men direkt i bytet efter satte Jesper ”Tiltsson” Andersson 2-1 och säkrade Rögles andra fullpoängare för kvällen – samt herraväldet över Skåne.

Noll poäng för Malmö över dubbelmötet, som därmed även tappar sin serieledning.

Frölunda HC – IK Oskarshamn 2-0 / 4-0
Frölunda tog med sig energin från segrarna senast mot Färjestad och lyckades nolla överraskningslaget IKO två gånger om. Lagets målvakt Mattias ”Tacterz” Hjelm spikade igen totalt och bjöd på totalt 20 räddningar (10 per match) mot vad som hittills varit en giftig Oskarshamn-offensiv. Paul ”PleeMaker” Arontie visade vägen med tre poäng (2+1) i första matchen, medan Erik ”ENCEKI” Tammenpää och Teemu ”Teemuyy” Polttila stod för varsitt mål i andra matchen.

Efter ytterligare en omgång med fyra av fyra poäng går FHC därmed upp i serieledning.

Örebro Hockey – Växjö Lakers 1-2 / 0-2
Lakers kom tillbaka med från sitt uppehåll – laget vilade i senaste omgången av eSHL – med dunder och brak och inkasserade ännu en fullpoängare, denna gång mot Örebro. Perttu ”Beniittto” Kempainen och Samuel ”EDHOLMEN3” Edholm blev målskyttar för Lakers i första matchen, medan Niklas ”NikkeDangles” Tukiainen gjorde båda målen i match två – utan assist. Laget befinner sig nu på delad tredje plats i tabellen, men har bäst poängsnitt av samtliga lag i ligan.

Leksands IF – Linköping HC 4-1 / 2-3
Leksand och Linköping krigar runt slutspelsstrecket i eSHL och tog båda viktiga poäng i femte omgången av eSHL då de noterades för varsin seger. Anton ”Henka0009” Henriksson visade vägen för Leksand med två mål i första matchen, medan Matti ”SelanneFIN” Makkonen blev hjälte för LHC i match två när han stod för två av tre mål i en vild upphämtning från 0-2 till 3-2 i tredje periodens avslutande tio minuter.

Luleå HF – Färjestad BK 3-2 ÖT / 3-4 ÖT
Luleå och Färjestad plockade hem tre av fyra poäng vardera i detta dubbelmöte efter att ha vunnit varsin match på övertid. Ett tajt spelande Luleå lyckades överkomma Färjestads spelövertag och vinna match ett – mycket tack vare två viktiga mål från Viktor ”Jarvinder_” Järvinder som både kvitterade till 2-2 i slutet av tredje perioden och sedan även satte 3-2 på övertid. Samme Järvinder bärgade även poäng för Luleå i match två genom att kvittera till 3-3 med sex sekunder kvar av matchen, men lagkapten Christoffer ”I-Mallen-I” Berntsson klev in och visade var skåpet skulle stå genom att avgöra övertiden till FBK:s fördel.