Möt eSHL-profilen: Johan ”Lehmannens” Lehmann

3 mars 2022 18:30

Andra spelare ut i årets säsong av Möt eSHL-profilen är Malmö Redhawks lagkapten Johan ”Lehmannens” Lehmann, en meriterad tvåvägsback som varit med och spelat i båda de eSHL-finaler som hittills genomförts. Nu, med slutspelet runt hörnet, hoppas han kunna leda sitt lag till ännu en final – även om konkurrensen är tuffare än någonsin.


Det är svårt att få Malmö Redhawks lagkapten Johan ”Lehmannens” Lehmann ur balans. Oavsett om det gäller en pressad situation på den virtuella isen där två motståndarforwards gör sitt bästa för att stjäla pucken av honom, eller om han ställs mot väggen i form av en uppfriskande öppningsfråga från e.shl.se, behåller 27-åringen lugnet.

Frågan? Hur i hela friden det kommer sig att just han lyckats nå eSHL-final två säsonger i rad…

Jag skulle väl säga att det finns flera olika anledningar, inleder Lehmann, som möter e.shl.se på ljudlänk från Örebro – staden han i höstas styrde flyttlasset till från Stockholm tillsammans med flickvännen Alice och parets två hundar Ture och Meja.

Först och främst; jag har kunnat omge mig med väldigt skickliga spelare under båda säsongerna. Även om det varit skilda laguppställningar har det fortfarande varit spelare som tillhör den absoluta toppen i dessa sammanhang.

Sedan säger han något som, utan att vi märker av det själva, snabbt ska komma att utgöra det centrala temat under intervjun:

Sedan har vi, av någon anledning, hittat rätt i de tajta matcherna som har lett upp till final. I såväl kvartsfinaler som semifinaler har vi lyckats göra våra bästa matcher, under båda säsongerna. Vi har lyckats prestera när det gällt som mest.

THE ROAD SO FAR…
Lehmann inledde sin eSHL-karriär i säsong 1 med att representera just Malmö Redhawks i rollen som lagkapten. Den gången slutade resan i en finalförlust mot Linköping HC, detta efter att Malmö slutat tvåa i grundserien bakom just LHC. Lehmann noterades för tredje flest poäng bland alla backar i grundserien och sedan femte mest i slutspelet.

Under eSHL:s andra säsong gick flyttlasset till Färjestad BK, denna gång utan lagkaptensrollen, där samma mönster upprepade sig igen; förlust mot Linköping i finalen efter att ha slutat på andra plats i grundserien. Den här gången vann Lehmann backarnas poängliga i grundserien och slutade på delad andraplats i slutspelets dito.

Men det har inte enbart blivit finalförluster för den offensivt begåvade (”Jag skulle beskriva mig som en klassisk tvåvägsback”, menar han själv) försvarsgeneralen.

Utöver de två eSHL-finalerna har Lehmann nämligen deltagit i alla de tre svenska mästerskap som hittills anordnats i virtuell hockey; SCL 2019, 2020 och 2021 – två gånger under lagnamnet Vesa Pompa och nu senast som Granit Gaming, esportorganisationen som idag samarbetar med Malmö Redhawks. Vid alla tre tillfällen har han och hans lag tagit sig till final i SCL… och alla tre gånger har de vunnit.

Vilket för oss tillbaka in på temat att prestera när det gäller som mest.

DEN MENTALA KOMPONENTEN AV ESPORT
Inom esporten, egentligen oavsett vilken disciplin av esport det gäller, har en spelares fysik inte samma inverkan på resultatet av en match som det har i en sport som ishockey, fotboll eller innebandy.

För att tydliggöra: självklart har en spelares fysik en viss inverkan.

En esportare som är fysiskt aktiv, har en balanserad kost, får gott om sömn, jobbar på de mekaniska aspekterna av spelet (i CS:GO hur datormusen bäst placeras för att hitta effektiva skott i diverse korridorer eller rum; i NHL vilken fint, passning eller skott som är mest effektiv att utföra under vissa omständigheter) samt håller sin reaktionstid skarp, har goda förutsättningar att bli en framgångsrik esportare.

Men där en tränare kan säga åt sina spelare i fotboll, hockey eller innebandy – eller vilken annan lagsport som helst för den delen – att ”vilja det mer än motståndaren”, ”kämpa hårdare” eller ”spring sönder dem”, fungerar det inte likadant inom esporten.

Inom esporten handlar det snarare om att ”kämpa smartare” än hårdare, speciellt i de matcher som står och väger eller i de matcher där mycket står på spel. Kort sagt: den mentala komponenten av tävlandet väger tungt inom esporten.

Något Lehmann tagit fasta på:

– Jag skulle säga att jag trivs som allra bäst i de stora matcherna. Nu gissar jag en del och baserar det här på egna funderingar, men jag upplever att många spelar som mest kreativt när man lirar på skoj med polarna en sen fredagskväll. Det är i de lägena många vågar utmana och göra det där oväntade.

Redhawks-backen pausar en stund och funderar innan han fortsätter.

– Egentligen borde det ju vara tvärtom. Det är klart att det kan kännas annorlunda när det står mycket på spel, både i termer av ära och pengar, men det är just i de matcherna – när det är som mest tillknäppt och viljan att vinna skapar en form av tunnelseende – som det här kreativa spelet där man vågar utmana blir så värdefullt.

– När det gäller slutspel har sällan det strategiska eller taktiska varit mitt eller mina lags fokus, utan snarare att alla i laget ska känna att de kan spela så avslappnat som möjligt. Det är i mitt tycke en bättre strategi än alla taktiska justeringar i världen.

”FRAMFÖR ALLT TAGIT EFTER FARSAN”
Uppväxt i en hockeytokig familj där pappa Tommy försörjt sig som proffs och spelat i Elitserien, AHL samt NHL, mamma Marie länge varit en av Sveriges mest profilerade reportrar när det gäller just ishockey och storebror Niclas spelat i såväl HockeyEttan som HockeyAllsvenskan, ter det sig inte särskilt märkligt att det alltid handlat om hockey även för Johan.

Men när en axelskada satte stopp för en fortsatt seriös satsning på ishockeyn, ja då ledde vägen till sist fram till den virtuella ishockeyn.

Lärdomarna från uppväxten inom hockeyns värld tog han dock med sig.

– Framför allt har jag tagit efter farsan. Han var lagkapten på olika ställen under sin karriär och han berättade för oss barn redan när vi var små att hans största värde som hockeyspelare nog aldrig varit hans råtalang på isen, utan snarare att han gjorde spelarna runtomkring sig bättre. Hans filosofi har alltid varit att resultaten kommer när spelarna i laget känner sig bekväma och vågar spela med självförtroende.

– Den inställningen har jag fått inpräntad i mig ända sedan jag var liten och det är något jag verkligen tagit med mig.

Med det sagt ser inte Lehmann den mentala aspekten som en renodlad ersättare till andra aspekter av idrotten (eller esporten); som exempelvis att träna hårt och ofta, utveckla sitt spel eller att finslipa taktiken vid behov.

– Allt sådant arbete man lägger ner är självklart viktigt och är ju först och främst en direkt förutsättning för att kunna ta sig till de här stora matcherna. Men när man väl är där… det är då det mentala spelar in och kan vara direkt avgörande.

SKÅNEDERBY PÅ NYTT
Malmö Redhawks slutade på tredje plats i årets grundserie av eSHL och valde, under det nya formatet där de högst placerade lagen får välja motståndare, att ställas mot Rögle BK i sin kvartsfinal. Ett Skånederby med mycket känslor inblandade inom den traditionella ishockeyn, men en sammandrabbning som också utvecklats till ett hett möte inom esporten.

Under grundserien förlorade nämligen Malmö båda matcherna mot Rögle (1-4, 1-2), något Lehmann också tog upp när han presenterade Redhawks val av motståndare i sändning på C More och TV4 Play:

– Vi är revanschsugna, helt enkelt.

En inställning han utvecklar ytterligare i vår intervju.

– Den här säsongen har varit en riktig berg-o-dalbana för oss. När vi varit som bäst har vi nog varit bättre än jag upplevt i något eSHL. Då utmanar vi verkligen – och vinner mot – de högst rankade lagen. Men säsongen har också haft sina extrema lågvattenmärken där jag nog aldrig upplevt tidigare att vi spelat sämre i tävlingssammanhang.

– Tidigare säsonger har vi hållit en jämn nivå och varit tryggt förankrade i toppen, med någon liten svacka kanske. Men det här året, med hur ojämna vi har varit och hur bra kvalitet en majoritet av lagen i ligan håller numera, har varit en minst sagt spännande resa.

Trots det ser han fram emot kvartsfinalspelet mot Rögle.

– De (RBK) har ett bra sammansatt lag med flera intressanta spelare som är på väg upp här i scenen, och gjorde verkligen en imponerande stark grundserie. Om vi ska kunna slå dem krävs att vi hittar vår slutspelsväxel, släpper allt det som varit och bara njuter av stunden och omfamnar att det nu handlar om att vinna eller försvinna.

_ – Då har vi historiskt sett lyckats prestera ganska bra._

Malmö Redhawks ställs mot Rögle BK i kvartsfinalerna av eSHL säsong 3, fredagen den 4 mars med start 19.00 på C More, TV4 Play och Twitch. Efter serien mellan Redhawks och RBK avgjorts, spelar Färjestad BK och Örebro HK om den fjärde och sista semifinalplatsen.

Semi- och finalspelet går sedan av stapeln på plats i Stockholm söndagen den 13 mars.

För att följa Lehmann och Malmö Redhawks i eSHL, besök RedhawksxGranit på Twitter och följ deras sändningar på Twitch.

Här kan du läsa om de tidigare tre eSHL-profilerna: Casper ”ICappeI” Lundgren och Henrik ”eken45jr” Eklund från eSHL säsong 2, samt Christoffer ”l-Mallen-l” Berntsson från säsong 3.