Allt inför kvartsfinalerna av eSHL

31 maj 2021 11:30

Äntligen har det blivit dags för eSHL-slutspel. De fyra kvartsfinalerna spelas under måndagen och tisdagen, med mötena mellan Linköping och Örebro (18.00) samt HV71 och Djurgården (20.00) först ut på måndagen i C More och TV4 Plays sändning. På tisdagen spelar sedan Färjestad mot Rögle (18.00) och Växjö mot Leksand (20.00).

Åtta lag, fyra matchserier, bäst av fem matcher – vi ger dig allt du behöver veta inför kvartsfinalerna av eSHL:


#1. Linköping HC (19-2-1) – #8. Örebro Hockey (8-11-3)
Det kan vara en bra idé för Örebro att friska upp minnet gällande berättelsen om David och Goliat. Om herdepojken Davids osannolika triumf över jätten Goliat. Det finns nämligen risk att det kommer krävas något liknande för att åttondeseedade ÖHK ska kunna rubba förstaseedade LHC i denna kvartsfinalserie om bäst av fem matcher.

De regerande mästarna Linköping stod för en stark grundserie och vann 19 av 22 matcher. Den som känner spelarna i LHC vet dock att det finns ytterligare en växel att lägga i och vilket tillfälle vore bättre än nu när titelförsvaret inleds på allvar i slutspelet? Samtidigt kan Örebro ta med sig att man faktiskt var ett av de lag som lyckades besegra LHC under säsongen. I grundseriens sista omgång, med grundseriens sista skott för att vara exakt, avgjorde ÖHK mot LHC på övertid och vann med 3-2. Det målet säkrade åttondeplatsen för Örebro, som annars låg i farozonen för att missa slutspel. Segern var Örebros blott åttonde på hela grundserien.

Ska Örebro undvika att bli svepta i denna serie krävs att lagets målvakt Henrik "Ranta83" Hietala står på huvudet, precis som han gjorde i de avslutande grundseriematcherna mot Linköping, samt att forwards som Sebastian ”eBasstian” Nagel och Joona ”Hullued” Saarinen kliver fram. Men visst talar det mesta för Linköping, anfört av stjärnforwards som Erik ”ENCEKI” Tammenpää och Paul ”PleeMaker” Arontie, tar hem denna kvartsfinalserie.

Inbördes möten under grundserien: LHC-ÖHK 3-1, ÖHK-LHC 2-3 (ÖT)

Matchen i matchen: Målvaktsmatchen mellan Henrik ”Ranta83” Hietala (ÖHK) och Edvin ”Thunboorg” Thunborg (LHC). Hietala kommer vara en upptagen man under måndagskvällen, medan Thunborg kommer behöva behålla fokus för att rädda upp sitt lag de tillfällena chanser uppstår för Örebro.

Starttid: Pucken släpps 19.00 på måndagskvällen (31/5) i den första av potentiellt fem matcher mellan lagen. Matchserien sänds på C More och TV4 Play med studiostart 18.45.


#2. Färjestad BK (16-2-4) – #7. Rögle BK (9-10-3)
Utöver träningsmatcher har inte ”de två bollklubbarna”, Färjestad och Rögle, mött varandra sedan den första omgången av eSHL:s grundserie. Den gången blev det dubbla segrar för Färjestad, trots starkt försvar från Rögle. Sedan dess har RBK genomfört förändringar i laguppställningen i syfte att skaka om, medan FBK trummat på med oförändrad lineup hela vägen till en andraplats i tabellen.

Färjestad har den på pappret starkare offensiven, med utropstecken som grundseriens skyttekung Andreas ”Affelj-” Ljungberg och grundseriens bäste poängplockare bland backarna Johan ”Lehmannens” Lehmann, i laget. Men det Rögle må sakna i offensiv spets kompenserar de för i hängivenhet till defensiven och till det tajta ”trap”-försvar laget implementerat under hela grundserien.

Ska Rögle lyckas skrälla mot Färjestad krävs att det uppoffrande lagförsvaret sitter från start och att lagets målvakt Mattias ”Magic_Torna” Törnqvist bjuder på en del spektakulära räddningar.

Inbördes möten under grundserien: FBK-RBK 4-1, RBK-FBK 2-5

Matchen i matchen: Centerkampen mellan Oscar ”Terrorsenkol91l” Kjellstrand (RBK) och Christoffer ”l-Mallen-l” Berntsson (FBK). Den defensivt skicklige Kjellstrand mot den offensivt begåvade Berntsson – det kan bli kampen som avgör serien.

Starttid: Pucken släpps ca. 18.00 på tisdagskvällen (1/6) i den första av potentiellt fem matcher mellan lagen. Matchserien sänds på C More och TV4 Play med studiostart 17.45.


#3. Växjö Lakers (16-5-19) – #6. Leksands IF (11-8-3)
Det givna temat för att rama in detta möte mellan Växjö och Leksand vore att göra det till en kamp mellan ”ung kreativitet” och ”äldre rutin”. Och visst finns det en poäng i det; Växjö är ett av ligans yngsta lag och Leksand ett av ligans äldsta. Men samtidigt finns det mer att hämta i kampen mellan dessa två lag – mer att fundera kring bortom det uppenbara.

Hur står sig Leksands snabba uppspel och stundtals höga press mot Växjös förmåga att hålla i pucken? Hur ska Lakers hantera när LIF går hårt åt puckföraren? Kan Leksand hitta slutspelsformen och upprepa förra årets kvartsfinalsbragd då man vände underläge 0-2 i matcher till seger 3-2?

När lagen möttes i den åttonde omgången av grundserien gick Växjö segrande ur båda bataljerna; den ena en tät defensiv kamp, den andra ett målkalas. Utöver HV71-Djurgården är detta den på förhand mest ovissa serien, även om Lakers förstås får finna sig i ett visst favoritskap med tanke på grundserietabellen samt resultaten i inbördes möten.

Inbördes möten under grundserien: VLH-LIF 2-1, LIF-VLH 4-7

Matchen i matchen: ”Kampen längs kanten” mellan Lakers högerforward Henrik ”eken45jr” Eklund och Leksands vänsterback Jonas ”Supremski” Söderlund.

Starttid: Pucken släpps ca. 20 på tisdagskvällen (1/6) i den första av potentiellt fem matcher mellan lagen. Matchserien plockas upp av C More och TV4 Play så fort tisdagskvällens första drabbning (FBK-RBK) spelats färdigt.


#4. HV71 (14-7-1) – #5. Djurgården Hockey (11-6-5)
Dessa två lag bör ha rimlig koll på varandra då de möttes så sent som i den nionde omgången av grundserien. Då visade HV styrka genom att ta hem båda matcherna och skaffade sig därmed ett utmärkt utgångsläge att placera sig topp-4 i tabellen – något laget sedermera lyckades med.

Djurgården har å sin sida haft en säsong med båda toppar och dalar. Man har imponerat och spelat jämnt mot flera av topplagen, men stundtals haft svårt att hitta spelet när man tvingats vara spelförande lag mot några av lagen längre ner i tabellen. Med de förutsättningarna borde dock ett möte med HV passa DIF perfekt. HV kan nämligen anses ha en viss fördel sett till offensiv spets och puckinnehav i form av framförallt trion Daniel ”Demski_” Gadd, Robin ”l-Rubituss-l” Söderqvist och Sebastian ”SebbeLarsen86” Larsen. Men Djurgårdens giftiga kontringar är vid det här laget mytomspunna och skulle specielle målskytten Mikkel ”Birkedal96” Birkedal vara med i laguppställningen får HV-försvaret se upp.

Inbördes möten under grundserien: HV-DIF 2-1 (ÖT), DIF-HV 2-4

Matchen i matchen: Kampen mellan de två poängproducerande vänsterbackarna Björne ”Jungledonk” Lindberg (DIF) och Sebastian ”SebbeLarsen86” Larsen (HV71). Lindberg är mer av en skytt och Larsen mer av en speluppläggare, men gemensamt är att båda backarna spelar en viktig roll i respektive lags målproduktion.

Starttid: Pucken släpps ca. 20 på måndagskvällen (31/5) i den första av potentiellt fem matcher mellan lagen. Matchserien plockas upp av C More och TV4 Play så fort måndagskvällens första drabbning (LHC-ÖHK) spelats färdigt.