Tätt mellan Malmö och Färjestad – Leksand nollade två gånger om av Växjö

19 februari 2022 14:19

Kampen om topp-4 i tabellen fortsatte under fredagen när Malmö och Färjestad tog varsin seger i studiomötet sinsemellan. Kort därefter säkrade Växjö sin andraplats i tabellen genom identiska 4-0-segrar över Leksand – som nu dras in i bottenstriden.

Färjestad BK – Malmö Redhawks 0-2 / 3-2 ÖT
Redhawks fick en drömstart på mötet med Färjestad när man en minut in i första matchen – på kvällens första skott – kunde göra 1-0 genom Henrik ”eken45jr” Eklund. Förarbete bakom motståndarmålet från först Anton ”antoniomannen_” Svensander och sedan Tuukka ”FlyerKungen” Kuha ledde fram till att Eklund fick möjligheten att prickskjuta och hitta en liten lucka under FBK-målvakten Johan ”McSavid” Runqvists arm.

Redhawks fortsatte skapa tryck mot Rundqvists mål, men den akrobatiske burväktaren stod pall – vilket tillät FBK att sticka upp i kontringar genom sitt vindsnabba ytterforwardspar Andreas ”Affelj-” Ljungberg och Sebastian ”SebbeLarsen86” Larsen. Det dröjde till inledningen av tredje perioden innan Redhawks fick hål på FBK igen, denna gång genom en vältajmad styrning från Svensander framför mål. Malmös målvakt Edvin ”Thunboorg” Thunborg räddade de möjligheter FBK skapade och kunde när slutsignalen gick inkassera sin tredje raka nolla i eSHL.

Thunborgs svit fick dock ett abrupt slut i match två när André ”Foppatofflan” Liljegren vräkte in 1-0 för FBK bara sekunder efter det att pucken släppts. Färjestad tog ledningsmålet som en signal att vrida på trycket för fullt, vilket resulterade i flera framgångsrika stötbrytningar i samband med Malmös uppspel. Den aggressiva forecheckingen resulterade dock inte i några nya mål för FBK och Redhawks kunde istället kvittera till 1-1 halvvägs in på andra perioden efter en tekningsvariant där Eklund väntade ut Rundqvists sidledsförflyttning och sköt ”mot strömmen”.

Malmö tog sedan ledningen i andra periodens slutsekunder i form av ett direktskott i slottet från backen Hampus ”l-Furyan-l” Duvefelt. FBK slösade dock ingen tid utan kvitterade direkt i tredje perioden, målet signerat Ljungberg och framspelning Larsen. 2-2 stod sig ordinarie tid ut och övertid var att vänta. Malmö tog återigen tag i taktpinnen och hade under övertiden pucken i Färjestads zon under långa perioder. Men vad gjorde det när Ljungberg återigen höll sig framme i samband med en tilltrasslad situation framför Thunborg och vräkte in matchavgörande 3-2 för värmlänningarna.

I och med att lagen tog varsin seger har de nu båda fortfarande chans att nå topp-4 i tabellen.

Leksands IF – Växjö Lakers 0-4 / 0-4
Matcherna mellan Leksand och Växjö bjöd även de på dramatik, även om tabelltvåan Lakers tidigt etablerade ett spelövertag i båda matcherna.

Leksand kunde dock hålla undan fram till början av andra perioden i första matchen, innan Växjös vänsterforward Fredrik ”Kattenj” Jansson öppnade målskyttet. I samband med målet fick sig LIF:s disciplin en törn och laget drog på sig två utvisningar under andra perioden, något Lakers direkt såg till att straffa dem för. Perttu ”Beniittto” Kemppainen ökade på till 2-0 i halvvägs in på andra perioden och med drygt fyra minuter kvar satte Jansson 3-0 – båda målen i numerärt överläge.

Kemppainen ville dock inte se sig slagen av Jansson och vräkte in sitt andra mål tidigt i tredje perioden, ett mål som kom att bli matchens sista – 4-0 till Lakers.

I andra matchen dröjde det inte lika länge innan Växjö tog ledningen, detta då Kemppainen satte 1-0 fem minuter in i matchen. Där och då satte dock Leksands målvakt Dennis ”denkaan_” Stendal ned foten och såg till att ge sitt lag en chans genom att hålla matchen till just 1-0 hela vägen fram till tredje perioden.

Väl där ökade Kemppainen på till 2-0 via ett läckert handledsskott, finländarens fjärde mål för kvällen. Leksand försökte och försökte och hade också en puck på mållinjen bakom Erik ”MrAllsvenskan” Rotsenius sent i tredje perioden, men Lakers målvakt kunde hålla undan och notera sin andra nolla i rad.

Växjö sköt till sist 3-0 och 4-0 i matchens slutsekunder genom Jansson och Niklas ”NikkeDangles” Tukiainen.

De dubbla förlusterna gör att Leksand nu befinner sig på osäker mark sett till de kommande åttondelsfinalerna och är piskade att plocka poäng i grundseriens sista omgång för att säkra en plats i slutspelet.

NOTERBART RUNT OM I LIGAN:

• Frölunda spelade dubbla omgångar av eSHL under fredagen, mot Skellefteå och Timrå. Serieledarna visade klass genom att vinna alla fyra matcher med en total målskillnad på 24-3.
  • Djurgården visade karaktär och tog två blytunga segrar mot topplaget Örebro (4-3 ÖT, 6-1). I och med de fyra poängen har DIF nu satt sig själva i en position där de har möjlighet att nå åttondelsfinalerna med en stark sista omgång.
  • Linköping bjöd på ett galet målkalas under fredagen när laget öste in 17 (!) fullträffar (10-2, 7-4) mot ett håglöst Skellefteå.
  • Faktum är att SAIK släppte in totalt 32 mål över fyra förluster mot Linköping och Frölunda.