Allt om lagen inför eSHL – Säsong 4

16 januari 2023 11:20

Ikväll är det dags. Äntligen släpps pucken i den fjärde upplagan av eSHL – turneringen som samlar 14 SHL-klubbar och ställer dem mot varandra på den virtuella isen i EA SPORTS NHL.

Matcherna sänds på C More, TV4 Play och på Twitch, där två matcher uppmärksammas lite extra varje omgång i form av studio före, under och efter matchen. Först ut att beträda den stora scenen är Växjö och Luleå, som drabbar samman ikväll klockan 19.00. Strax därefter kliver Färjestad och HV71 in i turneringen, med ungefärlig matchstart 20.15.

Men vilka är egentligen de 14 lag som deltar i e-sportens motsvarighet till eSHL? E.SHL.SE bjuder på en snabbgenomgång av lagen, i alfabetisk ordning.

Brynäs IF
Brynäs kliver in i eSHL för första gången – och man gör det men turneringens kanske mest rutinerade laguppställning. Anförda av kapten William ”Mumsi-” Lindblad ska Brynäs försöka utmana förhandsfavoriterna med sin distinkta kombination av fysiskt spel i defensiven och snabbt kortpassningsspel i anfallszon. Spelarna i Brynäs vet vad som krävs för att gå långt i eSHL – majoriteten var nämligen med och nådde semifinal i den första upplagan av turneringen, då i Leksands IF:s färger.

Se hela laget på SportsGamer >

Färjestad BK
FBK Esport går in i turneringen som en av förhandsfavoriterna. Färjestad, som spetsat laget med en av ligans stora profiler i Henrik ”eken45jr” Eklund, har nått åtminstone semifinal i varje eSHL-turnering hittills; semifinal i eSHL 1, final i eSHL 2 och semifinal i eSHL 3. För fjärde säsongen i rad axlar Christoffer ”l-Mallen-l” Berntsson kaptensrollen för laget och för tredje året i rad har han med sig målvaktsprofilen Johan ”McSavid” Rundqvist mellan stolparna. Räkna med att FBK har siktet inställt på åtminstone en plats bland de fyra främsta i eSHL 4.

Se hela laget på SportsGamer >

Frölunda HC
Majoriteten av Frölundas laguppställning har två eSHL-titlar i bagaget; eSHL 1 och 2 – då i Linköpings färger. Men gängets första försök att vinna med Frölunda blev en missräkning då man föll i semifinalen av eSHL 3 mot överraskningsgänget Rögle. Esportansvarige Casper ”lCappel” Lundgren har byggt ihop ett minst lika slagkraftigt lag som förra säsongen, där han själv delar ansvaret mellan stolparna med finske esportprofilen Hannes ”Hansulinho” Kettunen. På tal om esportprofiler har Frölunda även Erik ”EkiOriginal” Tammenpää i laguppställningen; högerbacken är tidigare världsmästare i NHL (1v1) och blev nyligen utsedd till årets finske esportare.

Se hela laget på SportsGamer >

HV71
Lagkapten Daniel ”Demski_” Gadd och hans HV71 är äntligen tillbaka i eSHL efter att klubben åter spelat sig upp till finrummet; detta efter en säsong (2021-22) i andradivisionen HockeyAllsvenskan. Med sig i årets upplaga av HV71 har Gadd sina trogna vapendragare Robin ”l-Rubituss-l” Söderqvist och Tobias ”Kautto_” Kautto – båda med omfattande erfarenhet från spel i eSHL. Med erfarenhet, tydligt ledarskap och en tro på varandra inom truppen uppvisar HV alla kännetecken på ett lag som kan överraska flera av förhandsfavoriterna den här säsongen.

Se hela laget på SportsGamer >

IK Oskarshamn
Petter ”MrWennerstrom” Wennerström har blivit ett bekant ansikte för eSHL-publiken efter att ha lett sitt IK Oskarshamn från första pucksläpp när den allra första upplagan av turneringen hade premiär. Nu, fyra år senare, kommer Wennerström till spel med den starkaste versionen av IKO hittills. Den som vant sig vid att i ett tidigt skede räkna bort Oskarshamn från slutspelsracet bör med andra ord tänka om. Håll ett extra öga på klubbens finske nyförvärv Henri ” Hikoilija__” Heikkilä som öst in mål under försäsongen.

Se hela laget på SportsGamer >

Leksands IF
Försvarsgeneral, tillika lagkapten, Mattias ”Svamp-GG” Björck har genomfört ett antal förändringar från den Leksands-trupp som missade slutspel i eSHL 3. Medveten om att laget har betydligt högre kapacitet än vad man visade förra säsongen har Björck plockat russinen ur kakan och rekryterat en rad talangfulla unga spelare, bland annat lovande tvillingduon Linus ”l-Bror-l” Nidalen (forward) och Jesper ”l-Lillebror-l” Nidalen (målvakt) som båda tar sina första skär i eSHL-sammanhang. Med lovande nyförvärv och en tydlig spelidé bör Leksand kunna utmana på den övre halvan av tabellen den här säsongen.

Se hela laget på SportsGamer >

Linköping HC
Tog sig till play-in förra säsongen, men missade slutspelet efter att ha förlorat mot Djurgården. Kvar från förra årets trupp finns rutinerade Björn ”lbjonol” Bagliono Nordetun, som i sin tur rekryterat en ny trupp där försvar och lagspel står i fokus. Kan få det tufft att hänga med i slutspelsracet, men har struktur nog att kunna utmana även de starkaste lagen i ligan.

Se hela laget på SportsGamer >

Luleå HF
Individuellt skickliga, målglada och kontringsvilliga – det beskriver Luleå Hockey anno eSHL 4. Esportansvarige Andreas ”AntzTQG” fortsätter att utveckla klubbens satsning inom området och har byggt upp en struktur där såväl ett Regionslag som ett Akademilag stöttar upp det representationslag som deltar i årets eSHL. Med svenskt i mål i form av Elie ”Eliekamel_” Kamel och finskt på övriga positioner hoppas Luleå kunna utmana om en plats bland de fyra främsta i tabellen.

Se hela laget på SportsGamer >

Malmö Redhawks
Förra säsongen bar något av en floppstämpel för Redhawks då lagets resa slutade redan i kvartsfinal mot Rögle, detta efter att Malmö slutat på tredje plats i grundserien bakom Frölunda och Växjö. Inför säsong 4 kommer Redhawks till spel med en ny laguppställning. Kvar från senaste upplagan finns endast backen Hampus ”l-Furyan-l” Duvefelt, som tagit över lagkaptensrollen från Johan ”Lehmannens” Lehmann – som istället kliver in som expert i eSHL-studion denna säsong! – och byggt ihop ett nytt, multinationellt lag med spelare från Sverige, Finland, Storbritannien och Tyskland.

Se hela laget på SportsGamer >

Rögle BK
Från den laguppställning som nådde final i eSHL 3 finns långt från alla komponenter kvar, men i alla fall målkungen Jesper "Tiltsson" Andersson och backklippan Veeti "Re_Wenger" Paloneva. Rögle kliver ändå in i årets turnering som titelkandidater då klubben lyckats knyta till sig en samspelt, talangfull och meriterad finsk laguppställning i form av amatörlaget Tunnel Vision. Med spektakulära offensiva sekvenser och ett försvarsspel baserat på devisen ”det andra laget kan inte göra mål om man har pucken hela tiden”, blir Rögle ett lag att hålla ögonen på den här säsongen. Om stjärnan Aaro "xdoumi" Ruuhinen även kommer till spel (upptagen med militärtjänstgöring) blir de ännu vassare.

Se hela laget på SportsGamer >

Skellefteå AIK
Publikfavoriten Jimmy ”JF1891” Forsberg, som gjorde sig känd för sina övertidsavgöranden för IK Oskarshamn under fjolårets eSHL-säsong, tar klivet över till Skellefteå och blir omedelbart ett av lagets största hot offensivt. Kring Forsberg har lagkapten Gabriel ”D4nzk80” Pedersen satt ihop ett mestadels svenskt lag som hoppas kunna bryta ”förbannelsen” för SAIK och föra laget till dess första slutspelsframträdande i eSHL-sammanhang.

Se hela laget på SportsGamer >

Timrå IK
Timrå gör sin andra säsong i eSHL, återigen med förra årets succévärvning; SHL-profilen Sebastian ”Brunker94” Hartmann (nio poäng på 32 matcher för Timrå i SHL den här säsongen), som en av sina nyckelspelare. Skicklige forwarden Jonas ”jonass1551” Zettervall har tagit över lagkaptensrollen och har tillsammans med Hartmann byggt ihop ett lag som kan överraska. Förra säsongen plockade laget 10 poäng på 24 matcher. Den här säsongen finns alla förutsättningar för att det ska bli fler än så.

Se hela laget på SportsGamer >

Växjö Lakers
De regerande mästarna inleder sitt titelförsvar med flera av de nyckelspelare som var med och lyfte bucklan i Space Arena i Stockholm i våras, fortfarande i truppen. Bland dessa märks ett av ligans absolut bästa backpar i Samuel ”EDHOLMEN3” Edholm och Johannes ”Hockeyjohannes” hultmark. Laget har dock förlorat viss spets i form av finska forwardsduon Perttu ”Beniittto” Kemppainen och Niklas ”NikkeDangles” Tukiainen och kommer sannolikt behöva förlita sig på att vinna matcher med mer av en defensiv spelidé; tryggt förankrad vid målvaktsesset Erik ”MrAllsvenskan” Rotsenius.

Se hela laget på SportsGamer >

Örebro Hockey
Sist men definitivt inte minst, varken till mängden talang i laguppställningen eller förväntningar på deras axlar, hittar vi Örebro. Norges sannolikt främsta virtuella ishockeyspelare, lagkapten Steffen ”Suth98_” Sutherland, leder ett lag som får räknas som ett av de absolut skickligaste i årets turnering. Örebro har sett starkt och samspelt ut på försäsongen och får ses som en av utmanarna till favoriterna Rögle och Frölunda, tillsammans med bland annat regerande mästarna Växjö och alltid farliga Färjestad.

Se hela laget på SportsGamer >