22 februari 2022 15:00

Frölunda plockade totalt tre av fyra poäng i studiomatchen mot Växjö och tog därmed hem seriesegern för eSHL säsong tre. Kort därefter säkrade Linköping sjundeplatsen genom dubbla vinster över Luleå.

Växjö Lakers – Frölunda HC 3-2 ÖT / 0-3
Det var upplagt för seriefinal mellan ettan Frölunda och tvåan Växjö inför måndagens 13:e och sista eSHL-grundserieomgång. Förutsättningarna var dock inte jämlika; Växjö behövde plocka hem alla fyra poängen mot Frölunda, samtidigt som FHC endast behövde få med sig en poäng för att säkra första seed inför slutspelet.

Lakers tog det säkra före det osäkra och gick upp i 1-0-ledning halvvägs in på första perioden, målet signerat Perttu ”Beniittto” Kemppainen i numerärt överläge. Frölunda kunde dock kvittera till 1-1 halvvägs in på andra perioden genom ett direktskott från centern Joonas ”Patzlaf” Paatiala, som för kvällen befann sig på vänsterbacksposition. Fredrik ”Kattenj” Jansson och Casper ”lCappel” Lundgren noterade sedan varsitt mål i tredje perioden varpå matchen gick till övertid, vilket betydde att FHC säkrat seriesegern. Då gjorde det kanske inte så mycket att Niklas ”NikkeDangles” Tukiainen avgjorde på övertid till VLH:s fördel.

Andra matchen, där inget av lagen hade särskilt mycket att spela för utöver äran, blev en mer avslagen historia där Frölunda planenligt kunde spela hem matchen till tonerna av 3-0. Paatiala, som gjort flera gästspel på backplats under säsongens gång, dominerade matchen och noterade poäng på alla FHC:s tre mål (2+1).

Linköping HC – Luleå Hockey 2-1 / 4-3 ÖT
Den andra studiomatchen mellan Linköping och Luleå hade höga insatser även den. Linköping hade möjlighet att säkra bättre seeding i åttondelsfinalerna, medan Luleå behövde poäng för att vara helt säkra på att de inte skulle bli omsprungna av såväl Leksand som Djurgården i slutskedet.

Och det märktes att poängen betydde mycket för båda lagen. Det dröjde till mitten av tredje perioden innan Jim ”SadaPoika” Leskinen kunde raka in en retur från Björn ”lbjonol” Baglioni Nordetun och ge LHC ledningen med 1-0. Bara minuter därefter kunde lagets specielle målskytt Lauri ”Lamsa” Lämsä öka på till 2-0. Luleå reducerade visserligen genom lagkapten Sebastian ”basseman_” Helin, men LHC höll undan och vann 2-1.

I andra matchen gav Lämsä LHC ledningen tidigt i första perioden, läckert framspelad av backen Johan ”J-Foppa” Forsberg som var uppe på offensiv räd. Lamsa ökade på till 2-0 i powerplay i andra perioden, vilket satte igång en frenetisk jakt från Luleås sida. I tredje perioden bar jakten frukt då Tobias ”Kautto_” Kautto vispade in 2-1-reduceringen från sarghörnet, innan Helin dunkade in 2-2 från backplats. LHC hann dock med att ta ledningen med 3-2 i form av ett slagskott från Forsberg, men Kautto var snabbt där och kvitterade i matchens sista spelminut.

Leskinen sköt sedan segern till LHC på övertid, vilket innebar att laget säkrade sjundeplatsen i tabellen.

NOTERBART RUNT OM I LIGAN:

• Färjestad BK:s vänsterforward Andreas ”Affelj-” Ljungberg noterade hela sju mål under grundseriens slutomgång, inklusive alla FBK:s sex mål i lagets 6-4-vinst i andra matchen mot Timrå IK. De sju målen tog Ljungbergs säsongstotal till 37 mål, vilket innebar att han i slutändan tog hem eSHL:s målliga.
  • Malmö Redhawks vänsterforward Henrik ”eken45jr” Eklund noterade nio poäng under lagets sista två matcher mot IK Oskarshamn, vilket medförde att han klev om såväl Växjö Lakers Niklas ”NikkeDangles” Tukiainen och Frölunda HC:s Casper ”lCappel” Lundgren i eSHL:s totala poängliga och stod som slutgiltig segrare. Eklund landade på 63 poäng (30+33) på 24 matcher.
  • Frölundas målvakt Filip ”Faze91” Azri noterade ligans bästa räddningsprocent (87,86%) samt ligans bästa snitt sett till insläppta mål per match (0,94) över de 18 matcher han spelade.
  • Frölundas högerback Aleksi ”loimmu” Loimuvirta blev bästa poängplockare bland ligans backar med 34 poäng (7+27) på 22 matcher.
  • Leksands IF föll i sina sista två matcher mot Rögle BK (0-7, 3-4 ÖT) och missade därmed slutspel – detta tack vare att Djurgården Hockey samtidigt tog dubbla segrar mot Skellefteå AIK (6-1, 4-0) och därmed spurtade om Leksand på målrakan.
  • De två matchparen till årets åttondelsfinaler i eSHL blir Linköping-Djurgården och Oskarshamn-Luleå. Åttondelsfinalerna spelas fredagen den 25 februari med start 19.00 på C More, TV4 Play och Twitch.tv/eshlse.