Frölunda, Växjö, Rögle och Färjestad gör upp om titeln i eSHL Final Four

13 mars 2022 08:30

13 lag har blivit fyra – och med 100 000 kronor för vinnande lag på spel, kliver Frölunda, Växjö, Rögle och Färjestad in i eSHL Final Four SPACE Arena i Stockholm under söndagen.


Skådeplatsen för finalen av eSHL säsong 3, SPACE, är ett digitalt kulturhus och en ny destination för gaming mitt i centrala Stockholm, som öppnade i november 2021. SPACE Arena, centrets kronjuvel, huserar 550 besökare och eSHL-finalen blir det första esporteventet någonsin att genomföras i den sprillans nya arenan.

Linköping HC tog hem eSHL säsong 1 (2020) och 2 (2021), men i årets säsong kommer vi få ett nytt mästarlag.

Här är de fyra lag som gör upp om titeln:

FRÖLUNDA HC
Placering i grundserien: 1:a
Vägen hit: Slog ut IK Oskarshamn med 2-0 i matcher
Bästa poängplockare i grundserien: Casper ”lCappel” Lundgren, 60 poäng (28+32)

Frölunda, som värvat hela den dubbelt guldvinnande laguppställningen från Linköping inför säsongen, levde upp till förväntningarna och vann grundserien i överlägsen stil. Faktum är att laget hittills endast förlorat tre matcher (en på ordinarie tid) under hela säsongen, slutspelet inkluderat.

Lagets förstaplats i grundserien innebar att FHC fick välja motstånd, varpå man valde IK Oskarshamn. IKO visade sig bli en oväntat tuff kvartsfinalnöt att knäcka, men efter att Frölunda tagit hem första matchen på övertid var det inget snack om saken i match 2. Inför semifinalen har Frölunda valt att möta Rögle BK.

RÖGLE BK
Placering i grundserien: 4:a
Vägen hit: Slog ut Malmö Redhawks med 2-1 i matcher
Bästa poängplockare i grundserien: Kevin ”Keuschemisch” Berg, 59 poäng (16+43)

Rögle imponerade säsongen igenom; först genom att spela sig till en fjärdeplats i grundserien och sedan genom att slå ut tredjeseedade Malmö Redhawks med 2-1 i matcher i kvartsfinal efter en dramatisk serie där de vände underläge 0-1 i matcher till serievinst via två övertidssegrar.

Lagets svensk-finsk-tyska blandning har verkligen kommit samman som lag och kan under rätt förutsättningar vara med och störa toppseedade Frölunda i semifinal.

VÄXJÖ LAKERS
Placering i grundserien: 2:a
Vägen hit: Slog ut Djurgården Hockey med 2-0 i matcher
Bästa poängplockare i grundserien: Niklas ”NikkeDangles” Tukiainen, 56 poäng (22+34)

Växjö spelade till sig en andraplats i grundserien, men var faktiskt länge med och hotade Frölunda om att ta hem förstaplatsen i tabellen. Mycket tack vare en bländande offensiv där alla fem utespelare jobbat som en enhet för att skapa chanser säsongen igenom.

Växjö gör sitt andra framträdande i semifinalsstadiet efter att ha åkt ut mot Färjestad BK förra säsongen – och får under söndagen möjlighet att utkräva revansch då det är just FBK man ställs mot i semifinalen.

FÄRJESTAD BK
Placering i grundserien: 6:a
Vägen hit: Slog ut Örebro Hockey med 2-1 i matcher
Bästa poängplockare i grundserien: Andreas ”Affelj-” Ljungberg, 49 poäng (37+12)

Färjestad underpresterade något i grundserien och landade på en sjätteplats, men med den rutin som finns i laget var det ingen tvekan om att laget skulle komma igång när det väl vankades slutspel.

Lagets ledande poängplockare under grundserien, Andreas ”Affelj-” Ljungberg, bjöd på en bländande prestation i kvartsfinalserien mot Örebro där han stod för alla lagets sju mål serien igenom.

Räkna med att han kommer till spel i SPACE Arena med bössan laddad.

Schema eSHL Final Four, Söndag 13 mars

13.30 – Dörrarna öppnas
14.00 – Eventstart på scen / Sändningsstart
14.10 – Semifinal
15.30 – Tidigaste start för Semifinal 2
17.00 – Tidigaste start för Final
18.00 – Tidigaste sluttid

(I och med att det kan bli förlängning i varje match och en tredje avgörande i matchserierna är det svårt att veta exakta tider, därav ”tidigaste start”).