Malmö nollade Växjö, Örebro upp i serieledning efter dubbla segrar mot Färjestad

12 februari 2022 12:00

Fyra av de fem bäst placerade lagen i tabellen fanns med på sändning under fredagskvällen. Och visst bjöds det på show – om än mer av den defensiva kalibern än den offensiva. Malmö lyckades nolla Växjö två gånger om medan Örebro tog hem full pott mot Färjestad i den tionde omgången av eSHL.

Växjö Lakers – Malmö Redhawks 0-1 / 0-3
Ett formsvagt Malmö som förlorat fyra av sina senaste åtta matcher tog sig an ett av ligans absolut hetaste lag i Växjö. Med ligans två poängstarkaste spelare placerade på varsin sida av isen – Malmös Henrik ”eken45jr” Eklund och Växjös Niklas ”NikkeDangles” Tukiainen – var det upplagt för ett offensivt fyrverkeri. Istället bjöds tv-publiken på två tillknäppta matcher där defensiven och målvaktsspelet hamnade i fokus.

Eklund stod för matchens enda mål i första perioden av första matchen, läckert framspelad av Anton ”antoniomannen_” Svensander i samband med en tekning i offensiv zon. Malmö hade något av ett grepp över matchen under dess första halva, men Växjö jobbade sig in och tvingade Edvin ”Thunboorg” Thunborg till ett antal svettiga räddningar. Thunborg kunde dock hålla undan och inkassera sin första nolla för kvällen.

I andra matchen fick Malmö en drömstart då man redan efter drygt fem minuter gått upp i ledning 2-0, detta efter att Eklund vräkt in första målet på nära håll – hans andra matchvinnande mål för kvällen – följt av en slagskottspassning genom rinkens alla tre zoner från backen Hampus ”l-Furyan-l” Duvefelt till Svensander, där forwarden noterade sitt andra mål för kvällen. Thunborg fortsatte att hålla tätt och kunde när krutröken lagt sig bokföras för sin andra och tredje nolla för säsongen.

Säsongsdebuterande Tuukka ”FlyerKungen” Kuha fastställde slutresultatet till 3-0 för Redhawks i matchens tredje period.

Färjestad BK – Örebro Hockey 1-2 / 1-4
Örebro fortsätter imponera i eSHL och tog under fredagskvällen blytunga fyra poäng mot toppkonkurrenten Färjestad.

ÖHK tog ledningen med 1-0 i första perioden av första matchen efter att ett missförstånd i FBK:s zon givit Jussi ”JaKurri” Koivuniemi möjligheten att spela fram Mikko ”EABUNKA” Kärkkäinen till öppet mål. Örebros ledning höll sedan i sig fram till andra perioden då Christoffer ”I-Mallen-I” Berntsson assisterade Andreas ”Affelj-” Ljungberg till kvitteringen med hjälp av duons patenterade slagskottspassning. Första matchen såg ut att gå mot övertid, men med drygt tio minuter kvar av tredje perioden blev Jan-Mikael ”jansku23” Aittoniemi hjälte för Örebro då hans passningsförsök turligt vallades in i FBK-målet på Roni ”MrNipsuli-” Kajans klubba.

Andra matchen började precis som den första; med att Kärkkäinen gav Örebro ledningen med 1-0 i första perioden. Joel ”jtorro-_-” Tourunen ökade på till 2-0 bara sekunder därefter med en imponerande individuell prestation då han bröt pucken vid defensiv blålinje, skrinnade sig till ett friläge och iskallt pricksköt in pucken bakom Naser ”Provokacija” Zumberi. När Aittoniemi sedan slog in en retur för 3-0 innan den första perioden tagit slut såg det mörkt ut för Färjestad, men laget kunde reducera till 3-1 med sju minuter kvar av andra perioden genom Kajan – framspelad av Andre ”Foppatofflan” Liljegren. FBK:s hopp släcktes dock när Kärkkäinen rakade in 4-1 i tredje perioden efter läckert förarbete från forwardskollegorna Aittoniemi och Koivuniemi.

NOTERBART RUNT OM I LIGAN:

• Dubbelmötet mellan Frölunda HC och Skellefteå AIK som skulle gått av stapeln på fredagen sköts upp med anledning av flertalet sjukdomsfall i Skellefteå-lägret.
  • Djurgården Hockey vaknade till och tog livsviktiga fyra poäng mot Linköping HC under fredagskvällen. Stor matchhjälte blev återvändande vänsterforwarden Philip ”Strumpan87” Ström som bland annat avgjorde den ena matchen i den fjärde (!) övertidsperioden.
  • Leksands IF och Luleå Hockey delade på poängen under gårdagens dubbelmöte, vilket sätter upp en rafflande målraka när det gäller kampen om play-in-platserna.
  • Rögle BK fortsätter ösa in mål. Mot Timrå IK stod laget för totalt 12, där det kanske läckraste kom från Jesper ”Tiltsson” Andersson i form av en bakom ryggen-fint i numerärt underläge.