Seger för Luleå i Norrlandsderbyt och Malmö tog hem toppmötet

22 januari 2022 14:44

I den tredje omgången av eSHL stod Luleå för ett styrkebesked när man, trots stundtals svajigt spel, besegrade Norrlandsrivalerna Skellefteå två gånger om i kvällens första studiomatch. Malmö visade sedan karaktär genom att ta hem dubbla segrar mot toppkonkurrenten Frölunda.

Skellefteå AIK – Luleå Hockey 2-3 / 2-3 ÖT
Liam ”RookieLIAMOVIC” Karlsson gav Skellefteå en drömstart när han lirkade in 1-0 i samband med ett flygande anfall redan efter några minuters spel i första perioden. Målet blev början på vad som skulle visa sig bli ett tema för kvällen: SAIK tar ledningen och Luleå jagar.

Tobias ”Kautto_” Kautto, utsedd till Luleås nyckelspelare inför den här säsongen av e.shl.se, kvitterade till 1-1 tidig i andra perioden efter att ha vispat in en retur på ett skott som först träffade honom själv framför mål.

Innan perioden var slut hade dock SAIK återtagit ledningen genom Max ”LaxenHD” Söderström, framspelad av Karlsson.

2-1 stod sig till halvvägs in på tredje perioden då Viktor ”Jarvinder_” Järvinder pricksköt in kvitteringen i samband med en tilltrasslad situation. Bara minuter senare hittade samme Järvinder fram till högerbacken Tobias ”Vesterberg89” Vesterberg som dunkade dit 3-2 – ett mål som skulle visa sig bli matchavgörande.

Även i match två var det Skellefteå som tog ledningen, denna gång genom backen Christoffer "Xence" Kauppi som dunkade dit ledningsmålet via ett slagskott i spel 5-mot-3. Karlsson ökade på till 2-0 innan första perioden tagit slut, också detta mål i powerplay. Järvinder reducerade till 2-1 i slutet av andra perioden och såg även till att ordna kvitteringen halvvägs in på andra perioden.

Match två gick till övertid där Luleås Christoffer ”Duh-ha” Mentzer noterades för avgörandet efter att petat bort pucken från klubben hos en Skellefteå-back och rakt in i mål bakom Tim ”Timajdo” Holmquist.

Se det avgörande målet här.

Frölunda HC vs Malmö Redhawks 1-2 ÖT / 1-2
Toppmötet mellan titelaspiranterna Frölunda och Malmö bjöd på tätt försvarsspel och blygsamma sex mål under kvällens två matcher. Men visst fanns det hockeygodis att ta av. Frölundas Joonas ”Patzlaf” Paatiala, kvällen till ära placerad som vänsterforward, öppnade målskyttet när han smet igenom Redhawks-försvaret och placerade in 1-0 på friläge tidigt i första perioden av första matchen. Malmö rev och slet och jobbade sig till chanser, men Frölundas försvar stod pall… fram till sista minuten av tredje perioden. Då vräkte nämligen Malmö-forwarden Henrik ”eken45jr” Eklund in kvitteringen efter en tilltrasslad situation framför Frölundas målvakt Filip ”Faze91” Azri.

Väl på övertid kunde Anton ”antoniomannen_” Svensander avgöra till Redhawks fördel med ett direktskott från snäv vinkel, detta efter en listig passning från bakom målburen signerad Adam ”Dzouvi_” Mensik.

I andra matchen, likt den första, var det Frölunda som tog ledningen. Drygt fem minuter in på andra perioden hittade lagkapten Casper ”lCappel” Lundgren rätt efter att ha placerat sig perfekt vid stolpen för att kunna raka in en framspelning från Paatiala bakom mål.

Men Eklund hade inte för avsikt att låta sitt Redhawks förlora. Vänsterforwarden ordnade först 1-1 på egen hand i slutet av andra perioden när han snurrfintade sig Frölunda-försvaret och lirkade in en backhand mellan benskydden på Azri. Sedan, i slutet av tredje, fintade han pucken mellan egna ben i ett flygande anfall och väggspelade med Svensander innan han skickade in matchavgörande 2-1 (Se målet här).

Frölunda jagade kvittering men kunde inte överlista en tätt spelande Edvin ”Thunboorg” Thunborg.

Växjö Lakers – Djurgården Hockey 5-1 / 5-1
Talangfulla Växjö chockade lagmaskinen Djurgården med dubbla 5-1-segrar under fredagskvällen. Stockholmarna, som gjort sig kända för sitt solida försvarsspel och tillknäppta matcher, fick inte alls ordning på Lakers – som stärkta av spelövertaget även kunde kosta på sig ett par riktiga delikatesser till mål.

Kolla in ett av kvällens bästa från Växjö här.

Poängbäst för Lakers i första matchen blev vänsterforwarden Fredrik ”Kattenj” Jansson med sina fyra (1+3), medan högerforwarden Niklas ”NikkeDangles” Tukiainen exploderade för hela fyra mål och en assist i returmötet.

Linköping HC – Rögle BK 2-4 / 6-4
Rögle kunde, efter mycket om och men, inkassera sin första seger i årets eSHL efter att ha besegrat Linköping med 4-2. Stor matchvinnare för Ängeholmslaget blev Melvin ”Melguss” Gustafsson som noterade ett hattrick – inklusive det matchavgörande 3-2-målet. I match två slog dock LHC tillbaka och vann med 6-4 – lagets tredje seger på de inledande fyra matcherna.

Färjestad BK – Leksands IF 5-4 ÖT / 6-5
Färjestad fick en jobbigare resa än väntat mot Leksand, där båda matcherna – trots stort spelövertag för FBK – avgjordes med ett måls marginal och den första rentav på övertid. Vänsterbacken Sebastian ”SebbeLarsen86” Larsen frälste FBK genom att avgöra på övertid i match ett; för övrigt hans fjärde poäng (1+3) i den inledande matchen.

I match två var det i stället högerbacken Roni ”MrNipsuli-” Kajáns tur att göra ett mål och tre assist. FBK spelade med självförtroende och gick ifrån till 5-2, men blev sedan tvingade på reträtt när Leksand hämtade upp till 5-5 i tredje perioden. Måltjuven Andreas ”Affelj-” Ljungberg kunde dock till sist skicka in 6-5 med 38 sekunder kvar att spela av den tredje perioden. Poängbäst i match två blev Christoffer ”I-Mallen-I” Berntsson med sina fem assist.

IK Oskarshamn – Örebro HK 4-3 ÖT / 2-5
Oskarshamn fortsätter överraska i eSHL och plockade ännu en seger på övertid – lagets tredje (!) för säsongen – när man besegrade namnkunniga Örebro med 4-3 i match ett. Matchhjälte? Oskar "norre1337" Norén, som avgjorde med sitt andra mål för matchen.

I match två blev dock Örebro numret för stort för IKO och ÖHK kunde vinna med övertygande 5-2. Noterbart är att högerbacken Joel ”jtorro-_-” Tourunen stod för två mål och en assist i kvällens andra drabbning.